I u nás v ŘLP máme Ježíškova vnoučata – Kariéra v Řízení letového provozu ČR
MENU

I u nás v ŘLP máme Ježíškova vnoučata

Projekt Ježíškova vnoučata vznikl na podzim roku 2016, kdy si novinářka Olga Štrejbarová při jednom ze svých natáčení uvědomila, že často až třetinu obyvatel domovů pro seniory tvoří ti, kteří už nikoho nemají. Vánoční dárek nedostali mnohdy roky a období svátků pro ně bylo spíš časem prázdnoty než radosti. Rozhodla se to proto změnit, a tak Ježíškova vnoučata v prvním roce dokázala splnit babičkám a dědečkům během dvou měsíců na 600 vánočních přání. V roce 2017 se k organizaci Ježíškových vnoučat připojil i Český rozhlas, díky čemuž mělo přes 14 000 seniorů poprvé po letech hezké Vánoce. A jak se daří letos? Prodejní portál Slevomat, který se zapojil v tomto roce, hlásí na konci listopadu prodej voucherů na konkrétní, většinou nákladnější dárky pro seniory částku 3 miliony korun a již nyní má projekt na 10 000 splněných přání! U nás v ŘLP jsme proto rádi, že můžeme být součástí tohoto krásného charitativního počinu.

Kromě jiných se zapojili do plnění přání také moderátoři a reportéři Radiožurnálu, ti si na webu projektu sami vybrali, komu chtějí udělat radost. Lucie Výborná zvolila přání pana Josefa z Přeštic – ten se totiž vždy chtěl podívat do střediska Řízení letového provozu na letištní věž. V pondělí 26. listopadu jsme ho tak přivítali i se štábem na naši „domácí půdě“.

Pan Josef, kterému je 81 let, je podle vedoucí přeštického stacionáře Michaely Cimické příkladem osudu, který ještě loni v létě vypadal jako definitivně završený: „Byl na tom opravdu hodně špatně psychicky, celé dny jen prospal“. Svůj osobní příběh okomentoval pan Josef ještě před prohlídkou v ŘLP: „Já jsem měl zaplacenej zájezd na Island, tejden předtím se se mnou něco stalo. Nevím, nikdo neví co, prostě jsem se probudil v nemocnici.“ „No a pak se stal zázrak. Pán začal být den ode dne lepší, až jsme se dostali do této finální podoby,“ popisuje v reportáži Radiožurnálu ošetřovatelka pana Josefa. Jeho návštěva byla pro nás všechny moc příjemná a najednou si říkáte, že to má veliký smysl, když osobně vidíte upřímné emoce a slyšíte bezprostřední reakce: „Já jsem si nikdá nepředstavoval, nikdá, že něco takového uvidím. Myslel jsem, že se kouknu maximálně někde z okýnka. Ať si říká, kdo chce, co chce, ale já už po dnešku můžu říct, já jsem tam opravdu byl, já to viděl, já tam na té židličce seděl, na uších sluchátka a všechno to slyšel.“ 

S Ježíškovými vnoučaty je spojen nejen náš podnik jako celek, ale i jedna z našich řídících se osobně tohoto projektu zúčastnila letos podruhé. Loni splnila hned dvě přání – zprostředkovala setkání canisterapeutky v seniorském domě v Lamperticích a pořídila babičce z Hořovic ergonomický podsedák. Letos zase splnila sen jedné babičce z Prahy, která si přála být opět „šmrncovní“. Vzala ji proto ke kadeřnici a pořídila jí nový účes, díky kterému paní omládla nejméně o dvacet let. Věříme, že takových, kteří plní přání ostatním, je v ŘLP více, protože mít se dobře a dopřát to i ostatním, je moc krásné poslání.

Facebook